OORZAAK AANGEZICHTSVERLAMMING VAN BELL

WAT IS DE OORZAAK VAN AANGEZICHTSVERLAMMING VAN BELL?

In mijn situatie is het niet bekend wat de oorzaak van Aangezichtsverlamming van Bell is geweest.
Ik ben meerdere malen in het ziekenhuis geweest voor onderzoeken en testen.
Maar er is niks concreet gevonden wat de oorzaak was geweest. Toch best vreemd vond ik dat allemaal omdat er maar niks werd gevonden. En toch had ik een verlamming aan 1 kant.

OORZAAK
Bij een Aangezichtsverlamming van Bell raken de spieren in één helft van je gezicht ineens verlamd. Eerste instantie lijkt het op een beroerte (zoals eenTIA, herseninfarct of hersenbloeding). Daarom schrikt je er waarschijnlijk erg van als je mondhoek gaat hangen. Maar je merkt het verschil, namelijk dat je bij een Bellse Parese dan nog gewoon kan spreken/praten of zelfs de trap op kan lopen en in je handen kan knijpen tot een vuistbal. Dat kan je bij een TIA dus allemaal niet. Want Aen aangezichtsverlamming van Bell is geen probleem in je hersenen. Het probleem zit juist in een zenuw in je gezicht: de aangezichtszenuw.
Waarom de zenuw opeens niet meer werkt is eigenlijk onbekend. Waarschijnlijk komt het door een ontsteking. De aangezichtszenuw loopt vanuit de hersenstam door het oor tot achter de oorschelp. Op dit punt heeft de zenuw een aftakking naar een klein spiertje in het oor (dit zorgt voor demping van harde geluiden). Ongeveer ter hoogte van de oorlel komt de zenuw uit het bot en loopt dan door richting de wang. Vanaf dit punt gaat de aangezichtszenuw uit in drie kanalen: voorhoofd, oog en mond.

Ik heb verschillende onderzoeken laten doen in het ziekenhuizen (verschillende specialisten) op o.a.:

 • Bloedwaarde
 • Ontstekingswaarde
 • Zuurstofwaarde
 • Bloeddruk
 • Cholesterol
 • Suikerwaarde
 • SOA
 • Oorscan
 • Keelscan
 • Gehoor
 • Schedel

En met de testen is er dus niks gevonden.

GEHOORTEST & SCHEDELTEST
Alleen bij gehoortest en schedeltest is gebleken dat ik aan 1 kant doof was geworden (35% – 45%).
Dat verklaarde ook bij mij waarom ik met gehoor een soort “gekras” hoorde.
Ik noem dit ‘gekras’, maar anders kan ik het niet echt verwoorden.
Ik hoor dus minder met 1 oor. En merk dat bepaalde tonen en geluiden ook ineens zeer doen aan mijn gehoor.

SOA TEST
Verder was ik vol verbazing dat ik ook een SOA test moest doen. Dit had dus te maken dat het wel eens door een virus zou kunnen komen (zoals Herpes Simplex).
Maar ook deze test was negatief. Nogal logisch, aangezien ik ook helemaal niet met iemand het bed had gedeeld of gezoend had de afgelopen half jaar.

WAARDE: ZUURSTOF, BLOED EN ONSTEKING
Ook met zuurstofwaarde was het prima. Bloedwaarde was ook goed.
En ontstekingswaarde was ook prima. Niks gevonden of te herleiden waar het vandaan was gekomen.
Tevens is er onderzocht of ik mogelijk dit had gekregen door b.v. ziekte van Lyme. Maar dat was ook niet aan de orde in mijn situatie.

SCANS: OOR & KEEL
Ook werden er meerdere malen oorscans gemaakt en keelscans.
Maar daar is dus ook niets gevonden. Geen blaasjes of ontstekingen.

MIJN VERMOEDENS
Mijn vermoeden is toch dat het te maken heeft gehad met mijn oorontsteking die een week vooraf ging. Pijn aan gehoor, geluid wat niet goed binnen kwam. Het vermoeden wat ik heb is dat ik een flinke oorontsteking had, waarbij het vanaf de middenoor naar binnen is geslagen. En dat dit de oorzaak is geweest van mijn Aangezichtsverlamming van Bell.

ANGST
Natuurlijk doet het wat met je als je “Aangezichtsverlamming van Bell” hebt! Want je hebt namelijk erna, ondanks je aan herstellen bent, toch angst dat je dit ooit weer mee gaat maken. En aan de andere kant denk je ook: komt het allemaal weer goed?